Observatia si rolul său în dezvoltarea copilului

Sunt multe momente în care părinții au nevoie de o pauză. Mai importante însă sunt momentele în care copilul are nevoie ca adultul să ia o pauză. Să ia o pauză și să-l observe.
Înainte de orice altceva, o să vă povestesc despre observare – cel mai important principiu Montessori. Și cel mai dificil, în ciuda aparențelor. Știu, e greu pentru un adult cu instincte, porniri și temeri să se retragă și să privească. Asta implică observarea Montessori – retragerea din mediu și analiza obiectivă a nevoilor copilului.
E important să privim omulețul din fața noastră ca pe o ființă individuală, liberă și mai ales, capabilă. Veți fi uimiți câte veți descoperi dacă vă retrageți și observați.
Noi ne-am pierdut această abilitate, trăim într-un mediu alert și nu suntem atenți la detalii.
Vă îndemn să o luați ca pe o provocare : timp de 10 minute, vă retrageți într-un colț, părăsiți mediul copilului, lăsați-i ocazia să se desfășoare. Luați un pix și un carnețel și descrieți-i obiectiv mișcările – OBIECTIV – știu că există tendința de a amesteca pe foaie și sentimentele proprii.
E posibil să descoperiți un copil nou, e posibil să realizați că poate să facă mai multe decat credeți, să vă uimească sau e posibil să constientizați unde anume are nevoie cel mic să fie ajutat.
Doar dacă ne facem timp să observăm putem descoperi nevoile copilului și îi putem rearanja mediul astfel încât să îi sprijinim evoluția.
Un copil mulțumit și fericit are în spate un bun observator!
Ciclul e simplu : ne retragem, observăm, schimbăm/îmbunătățim mediul pentru a întâmpina nevoia copilului apoi ne retragem si reluăm.
Cel mai mare bine pe care i-l faci copilul tău este acela de a-l ajuta să facă singur!
Și nu uitați: copiii sunt mult mai capabili sa observe. Așa că orice faceți, faceți gândindu-vă că un copil vă privește! Trebuie să îi fim cel mai bun exemplu, așa e?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *